Αυτό το 90s Ρεπορτάζ που Κάλυψε Συλλήψεις σε Ρέιβ Πάρτι Έχει Περάσει Απαρατήρητο​


Μια από τις σημαντικότερες νεανικές υποκουλτούρες που έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα στα 90s, ήταν αυτή των ρέιβερ. Κατέφθασε στη χώρα σε μια εποχή που προσπαθούσε να εκσυγχρονιστεί, ενώ το γεγονός πως η ιδιωτική τηλεόραση έκανε κι αυτή, παράλληλα, τα πρώτα της βήματα, δημιούργησε μια σχέση αγάπης και μίσους μεταξύ τους. Κανάλια όπως το MEGA -και αργότερα ο ΣΚΑΪ- έπαιρναν τους δρόμους, παραβιάζοντας πολλές φορές βασικούς κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με σκοπό να «προειδοποιήσουν» την -ακόμα- συντηρητική κοινωνία της χώρας για το νέο αυτό κακό που είχε βρει τη νεολαία.
Ήταν 31 Δεκεμβρίου του 1996, όταν κάποιοι νεαροί πραγματοποιούσαν ένα rave πάρτι στο υπόγειο μιας οικοδομής στο Μεταξουργείο - της οποίας η κατασκευή είχε κολλήσει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μεγάλου Καναλιού, οι νεαροί «εμφανίστηκαν ως ενοικιαστές και νοίκιασαν τον χώρο με την πρόφαση πως θα το χρησιμοποιήσουν ως στούντιο ηχογραφήσεων» - με άλλα λόγια, απλώς το νοίκιασαν. Μιλάμε για τη δεκαετία του ’90, που οι άνθρωποι ήξεραν να παρτάρουν, οπότε το πρωτοχρονιάτικο πάρτι συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα της επόμενης μέρας. Τότε, η Αστυνομία αποφασίζει να μπουκάρει, συλλαμβάνοντας 32 άτομα που μάλλον είχαν ξεμείνει και έδιναν πόνο. Προφανώς, μια τέτοια μεγάλη επιτυχία δεν μπορούσε να περάσει στο ντούκου και έτσι οι κάμερες ήταν σε εξίσου μεγάλη ετοιμότητα με την Αστυνομία, για να καταγράψουν το γεγονός.


Τα πρώτα λεπτά του βίντεο που έχω παραθέσει πιο πάνω είναι επικά. Σε αυτά, βλέπουμε τους αστυνομικούς να οδηγούν στα περιπολικά τους νεαρούς που έχουν καλύψει τα πρόσωπά τους με μπουφάν και μπλούζες, για να τους μεταφέρουν στο Τμήμα Πετραλώνων. Απορώ, πάντως, πώς έβαλαν τέσσερα άτομα στο πίσω κάθισμα ενός περιπολικού. Κάπου εκεί κόπηκε το πλάνο, οπότε, δεν ξέρω, μπορεί να τους μετέφεραν και τους 32 με ένα αυτοκίνητο. Αγαπημένη φιγούρα πάντως, είναι ο τύπος στο 0:27 που έχει κρύψει το πρόσωπό του με ένα μπουφάν και βγαίνοντας στουκάρει στην κάσα της πόρτας.

Αυτό που μαθαίνουμε από το «εγκυρότατο» ρεπορτάζ είναι πως γινόταν ένα rave πάρτι με ναρκωτικά διαφόρων ειδών, ποτά, γκράφιτι στους τοίχους και heavy metal (!) μουσική - όχι που δεν θα βάζαμε και λίγο metal, για να χώσουμε και σατανισμό στη φάση, καθώς το πανελλήνιο ήταν ήδη συγκλονισμένο από την ιστορία των «Σατανιστών της Παλλήνης».
«Το νεανικό αίμα βράζει και ζητά εικόνες και ήχους που μπορούν να ταρακουνήσουν το σώμα και το μυαλό. Ζητά ένα lifestyle που θα κοντράρει την ευθυγραμμισμένη καθημερινότητα γερασμένων προτύπων. Έτσι, γεννιούνται νέες τάσεις που μπορεί να μην είναι κυρίαρχες στο σώμα της νεολαίας, έχουν όμως μια αυθύπαρκτη οντότητα. Τάσεις στη μουσική, στο ντύσιμο, στην επικοινωνιακή έκφραση. Η κυβερνο-ρέιβ κουλτούρα, οι κομπιούτερ και η rave φάση έχουν έρθει από καιρό στην Ελλάδα και εμείς, σαν να ζούμε σε άλλον πλανήτη, τη γνωρίσαμε μέσα από πανικόβλητα ζουμαρίσματα των καναλιών με επίκεντρο τα ναρκωτικά ecstasy που βρέθηκαν την πρωτοχρονιά σε υπόγειο rave πάρτι», διαβάζουμε σε ένα από τα πρώτα δημοσιεύματα της εποχής στο «Βήμα» σχετικά με αυτό το νέο δημιούργημα του σατανά, που ήρθε με σκοπό να «κάψει» τα μυαλά των νέων - μετά το metal.
Πάντως, απ’ ό,τι φαίνεται, η όλη ιστορία ήταν μια αποτυχία, αφού παρότι στήθηκε ένα τεράστιο σόου με κάμερες, περιπολικά και φώτα, οι αστυνομικοί βρήκαν μόνο μικροποσότητες ναρκωτικών. Το μόνο ενδιαφέρον ήταν πως εκείνη τη μέρα συνελήφθη και ένας πρώην αστυνομικός, του οποίου το όνομα έδωσαν τα ρεπορτάζ χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως και αυτό του ιδιοκτήτη της οικοδομής - δύο πραγματικά αχρείαστες πληροφορίες για τον τηλεθεατή. Όταν φτάνουμε στα πλάνα από το Αστυνομικό Τμήμα, βλέπουμε το πόσο «ανθρώπινα» αντιμετώπισαν εκεί τους συλληφθέντες - κάθονται στο πάτωμα δεμένοι με χειροπέδες, ενώ στο δίπλα δωμάτιο κάποιοι τύποι ανταλλάσσουν χειραψίες γι’ αυτήν την τεράστια επιτυχία.

Pages