Πες μου τo Ζώδιό σου, να σου πω τι Μουσική Ακούς

Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτήν τη ζωή, ούτε καν τα ακούσματά σου.


Τα τελευταία χρόνια, κάτι περίεργο έχει συμβεί. Παλιά, όταν ρωτούσα ανθρώπους να μου πουν την ακριβή ώρα και τοποθεσία που γεννήθηκαν (ίσως να ξέρει η μαμά σου, πάρε τηλέφωνο και ρώτησέ τη), με κοιτούσαν σαν να τους είχα ρωτήσει πού είναι θαμμένη η νεκρή γιαγιά τους, για να βρω τα κόκαλά της και να τα φάω. Τώρα, όταν κάνω την ίδια ερώτηση, είναι ήδη δυο βήματα μπροστά από εμένα. «Έχω τον Ήλιο στον [τάδε], o ωροσκόπος μου είναι [τάδε] και έχω τη Σελήνη στον [τάδε]», μου λένε, με ένα γλυκό χαμόγελο, προτού προλάβω να πω «ναι, αλλά πού έχεις την Αφροδίτη σου;».

Με άλλα λόγια, ο κόσμος τρελαίνεται σήμερα για τα ζώδια, πράγμα που είναι πολύ καλό για όποιον είχε πάντα εμμονή με την αστρολογία – όπως εγώ δηλαδή, παρόλο που γενικά είμαι πολύ δύσπιστη ως άνθρωπος (είμαι Ζυγός με ωροσκόπο Ζυγό και Σελήνη στην Παρθένο, γι' αυτό και είμαι πολύ γοητευτική, αλλά ταυτόχρονα είμαι και λίγο control freak, μιας και ρωτήσατε). Ως εκ τούτου, σκέφτηκα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία και να μιλήσω με μία αστρολόγο, για να μάθω πώς σχετίζονται τα ζώδια με τη μουσική που ακούμε - και όλα αυτά τα κάνω φυσικά για εσένα, αγαπητέ αναγνώστη.
Αυτοί που ασχολούνται, ξέρουν ήδη ότι η θέση των πλανητών κατά τη γέννησή σου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητά σου και τον τρόπο που προσεγγίζεις τη ζωή. Τι λέει λοιπόν το ζώδιό σου για τις μουσικές σου προτιμήσεις; Αν ανήκεις στους Ιχθύες, αυτό σημαίνει ότι έχεις την τάση να γουστάρεις Frank Ocean; Όλοι οι Τοξότες κρύβουν μια μυστική αγάπη για το nu metal; Η εμμονή που έχω με την μπάντα Shampoo είναι κλασική για έναν Ζυγό; Τηλεφώνησα στην Annabel Gat (εξαιρετική αστρολόγος, η οποία γράφει και στο Broadly για τα ζώδια) και της ζήτησα να μου μιλήσει για τα τέσσερα στοιχεία του ζωδιακού κύκλου και να μου πει πώς επηρεάζουν τη σχέση μας με τη μουσική.

Ζώδια της φωτιάς

Τα ζώδια της φωτιάς –Κριός, Λέων και Τοξότης– γενικά έχουν τάση να ακούν πιο δυναμική μουσική. Σίγουρα προτιμούν κάτι που μπορούν να ακούσουν την ώρα που κάνουν γυμναστική, είτε αυτό είναι pop είτε metal ή οτιδήποτε κάνει το αίμα τους να βράζει. Τους αρέσει η μουσική με γρήγορο τέμπο που σε ανεβάζει, για να μπορούν να χορέψουν στον ρυθμό της.
Οπωσδήποτε λατρεύουν να πηγαίνουν για χορό. Στα ζώδια της φωτιάς αρέσουν οι νέες εμπειρίες, οπότε σίγουρα απολαμβάνουν να βγαίνουν έξω. Επίσης, δεν τους αρέσει να νιώθουν κλειστοφοβικά, επομένως, αν και δεν έχουν πρόβλημα να βρεθούν σε μια γιγάντια συναυλία που είναι φίσκα στον κόσμο, σίγουρα δεν είναι το ιδανικό τους. Το ιδανικό για αυτούς είναι ένα κλαμπ, όπου έχουν χώρο να χορέψουν, μπορούν να πάνε στο μπαρ να πάρουν ένα ποτό και μετά να βγουν έξω για ένα τσιγάρο. Γενικά, θέλουν τον χώρο τους. Εκτός από το ότι είναι κλειστοφοβικοί, η προσοχή τους διασπάται πολύ εύκολα. Μια μπάντα που παίζει για 40 λεπτά, για παράδειγμα, μπορεί να είναι βαρετή για ένα ζώδιο της φωτιάς.
Ειδικά οι Κριοί και οι Τοξότες είναι πολύ εκνευριστικοί, αν παίζουν DJ σε ένα πάρτι που γίνεται σε σπίτι, επειδή παίζουν ένα τραγούδι για 40 δευτερόλεπτα και ξαφνικά σου λένε, «περίμενε, θα πάθεις πλάκα, πρέπει να σου βάλω να ακούσεις το επόμενο» και ενθουσιάζονται τόσο που αλλάζουν κατευθείαν το κομμάτι. Τα Λιοντάρια έχουν λίγο μεγαλύτερη υπομονή, καθώς ανήκουν στα λεγόμενα «σταθερά» ζώδια - αυτά που βρίσκονται στη μέση μιας εποχής. Επομένως, οι Λέοντες είναι πολύ καλύτεροι στο να τελειώνουν κάτι, να παραμένουν προσγειωμένοι και να έχουν μεγαλύτερη υπομονή.

Ζώδια της γης

Τα ζώδια της γης –Ταύρος, Αιγόκερως, Παρθένος– προτιμούν πιο αισθησιακή μουσική, οπότε μπορεί να τους αρέσουν είδη όπως η ambient ή και πιο soul πράγματα, όπως R&B ή jazz, ακόμη και η κλασική. Απολαμβάνουν τη μουσική, όταν δεν είναι πολύ πειραγμένη με Auto-Tune και δεν έχει πολλά εφέ. Προτιμούν καθαρούς, οργανικούς ήχους. Νομίζω ότι μπορούν επίσης να πάνε στο άλλο άκρο και να ακούν noise. Οι αισθήσεις τους είναι πολύ οξυμένες, όταν ακούν μουσική. Τα πάντα σχετίζονται με τον φυσικό και τον υλικό κόσμο, είτε ακούν σκληρή noise είτε πιο χαλαρά πράγματα.
Όσο για τις διαφορές του κάθε ζωδίου, νομίζω ότι οι Αιγόκεροι κλίνουν περισσότερο σε πιο σκοτεινούς και goth ήχους. Επίσης, λατρεύουν οτιδήποτε είναι παλιό, οπότε τα ρετρό πράγματα τους ταιριάζουν πολύ. Οι Παρθένοι κυβερνώνται από τον Ερμή, ο οποίος είναι ο πλανήτης της επικοινωνίας και των λέξεων, επομένως δίνουν μεγάλη προσοχή στους στίχους. Όσο για τους Ταύρους, που είναι το πιο αισθησιακό ζώδιο της γης, τους αρέσει να ακούνε μουσική που τους κάνει να ανατριχιάζουν. Ο Ταύρος κυβερνάται από την Αφροδίτη, η οποία είναι ο πλανήτης της ομορφιάς, της τέχνης και των μουσικών οργάνων, γι' αυτό και λατρεύουν τους ωραίους ήχους και πιθανότατα εκτιμούν τη μουσική περισσότερο από τα υπόλοιπα ζώδια της γης.
Όταν τα ζώδια της γης βγαίνουν έξω για χορό, από τη στιγμή που μπορούν να καθίσουν κάπου –ειδικά οι Ταύροι– είναι μια χαρά. Οι Παρθένοι είναι μάλλον τα ζώδια της γης που τους αρέσει να βγαίνουν έξω περισσότερο από όλους και απολαμβάνουν να γνωρίζουν κόσμο, να χορεύουν και να βιώνουν συνολικά την εμπειρία της διασκέδασης, ενώ οι Αιγόκεροι, αν δεν είναι σε λίστα VIP, δεν πρόκειται να σπαταλήσουν χρόνο βγαίνοντας έξω, καθώς προτιμούν να μένουν σπίτι και να δουλεύουν.

Ζώδια του αέρα

Τα ζώδια του αέρα –Ζυγοί, Δίδυμοι, Υδροχόοι– τρελαίνονται για επικοινωνία, οπότε όποιο κομμάτι έχει ωραίο στίχο, τους τραβάει, όμως πολλές φορές λατρεύουν την ηλεκτρονική, όπως techno και house. Από όλα τα ζώδια, αυτά του αέρα εκτιμούν περισσότερο από όλα τις νέες τεχνολογίες στη μουσική, επομένως λατρεύουν να ακούν νέες τάσεις μουσικής, με διαφορετικό ήχο.
Οι Ζυγοί εκτιμούν περισσότερο τα ερωτικά τραγούδια, καθώς ο πλανήτης που τους κυβερνά είναι η Αφροδίτη, η οποία τους κάνει πολύ ρομαντικούς και στοργικούς, γι' αυτό και τρελαίνονται για καψουροτράγουδα. Όπως είπαμε και προηγουμένως, η Αφροδίτη κυβερνά τις τέχνες, γι' αυτό και εκτιμούν ιδιαίτερα τη μουσικότητα γενικότερα. Οι Δίδυμοι κυβερνώνται από τον Ερμή, τον πλανήτη της επικοινωνίας, οπότε η rap τους ταιριάζει πολύ, καθώς βασίζεται στον στίχο. Τέλος, οι Υδροχόοι είναι οι πιο εφευρετικοί από όλα τα ζώδια του αέρα και είναι αυτοί που εκτιμούν περισσότερο την τεχνολογία, γι' αυτό τους ελκύει η ηλεκτρονική και η πειραματική μουσική.
Όσον αφορά την κατανάλωση της μουσικής, τα ζώδια του αέρα απασχολούν συνέχεια το μυαλό τους και μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, επομένως θα ακούν μουσική ό,τι και αν κάνουν εκείνη τη στιγμή. Στο σχολείο, ήταν τα παιδιά που άκουγαν ραδιόφωνο την ώρα που έκαναν τις ασκήσεις για το σπίτι.

Ζώδια του νερού

Τα ζώδια του νερού –Ιχθύες, Καρκίνοι και Σκορπιοί– είναι πολύ καλλιτεχνικά, ρομαντικά και δημιουργικά. Όταν σκεφτόμαστε τη grunge, για παράδειγμα, σκεφτόμαστε τον Kurt Cobain, ο οποίος ήταν Ιχθύς και τη Courtney Love που είναι Καρκίνος. Τα ζώδια του νερού παραδίδονται τόσο στη μουσική, που μπορεί να χαθούν μέσα της.
Οι Ιχθύες, συγκεκριμένα, λατρεύουν όλα τα είδη μουσικής που τους κάνουν να τριπάρουν και τους ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους. Αναμφίβολα είναι οι χίπηδες του ζωδιακού κύκλου. Λατρεύουν τη μουσική από κάθε δεκαετία και τη χρησιμοποιούν ως έναν τρόπο για να έρθουν σε επαφή με το παρελθόν. Είναι νοσταλγικοί και πολύ συναισθηματικοί με οτιδήποτε ακούν.
Τα ζώδια του νερού λατρεύουν επίσης να φτιάχνουν μουσική. Οι Ιχθύες είναι το ζώδιο που είναι το πιο πιθανό να βγαίνει έξω κάθε βράδυ και να φεύγει τελευταίο από το κλαμπ, ενώ οι Καρκίνοι είναι αυτοί που μπορεί να πιάσουν δουλειά στο κλαμπ και να ασχοληθούν με τη βιομηχανία της μουσικής. Οι Σκορπιοί είναι πολύ ρομαντικοί, αισθησιακοί, έχουν βάθος, είναι σκοτεινοί και έντονοι, επομένως είναι τα άτομα που κλειδώνονται σε ένα δωμάτιο, όταν είναι αναστατωμένοι και βάζουν να ακούσουν έναν ολόκληρο δίσκο, για να μπορέσουν να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους.

Pages