Πώς ακούμε μουσική σήμερα "Έρευνα Sony"

Πώς ακούμε μουσική σήμερα "Έρευνα Sony"

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα έδωσε στη δημοσιότητα η Sony σχετικά με τις επιλογές των φίλων της μουσικής σε ό,τι αφορά την ποιότητα της και το downloading.
H έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 2000 ατόμων που δήλωσαν ότι η μουσική είναι το βασικό τους ενδιαφέρον. Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν:
> Το 84% των καταναλωτών δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να ακούσουν ένα ολόκληρο άλμπουμ συνεχόμενα, εφόσον ήταν σε υψηλή ανάλυση.
> Τα νούμερα κατανάλωσης δείχνουν ότι, από τον Απρίλιο 2014, τα downloads σε ήχο υψηλής ανάλυσης αυξήθηκαν από 11% σε 53%.
> Τον Σεπτέμβριο του 2014, για πρώτη φορά, περισσότερα από τα μισά έσοδα από download οφείλονταν στον ήχο υψηλής ανάλυσης.
Παρά τη λεγόμενη «πτώση των άλμπουμ», το τμήμα των καταναλωτικών ηλεκτρονικών της Sony Europe και η υπηρεσία download μουσικής Qobuz στην έρευνα που διεξήγαγαν διαπίστωσαν ότι οι πωλήσεις των άλμπουμ πάνε πολύ καλά – εν μέρει, χάρη στην εισαγωγή των νέων, υψηλότερης ποιότητας, ψηφιακών φορμά που χρησιμοποιούνται. Σχεδόν το μισό –49%– όσων κατεβάζουν μουσική δήλωσαν ότι συχνά προτιμούν να ακούνε μουσική από ολόκληρα άλμπουμ, από την αρχή έως το τέλος συνεχόμενα, από το να ακούνε playlists διαφορετικών καλλιτεχνών, ή μεμονωμένα κομμάτια (tracks). Ένας στους τέσσερις που κατεβάζουν μουσική –24%­– εξακολουθούν να αγοράζουν 5-10 άλμπουμ σε διάστημα τριών μηνών.
Εν μέρει, αυτή η αύξηση των downloads ψηφιακών άλμπουμ οφείλεται στη διαθεσιμότητα των νέων και των παλαιών κυκλοφοριών. Οι στατιστικές δείχνουν ότι όπου υπάρχει διαθέσιμο το άλμπουμ σε ήχο υψηλής ανάλυσης, το 84% των καταναλωτών θα το επιλέξουν σε σχέση με το συμπιεσμένο single. Με καλλιτέχνες όπως τους Michael Jackson, Daft Punk και Alt-J να κατακτούν τα charts των άλμπουμ με ήχο υψηλής ανάλυσης γίνεται όλο και πιο ασυνήθιστο να μην υπάρχουν κυκλοφορίες σε ήχο υψηλής ανάλυσης.
Ο ήχος υψηλής ανάλυσης παραπέμπει στην κωδικοποίηση και την αναπαραγωγή μουσικής με υψηλότερο ρυθμό δειγματοληψίας από ό,τι στα CD. Οι καλλιτέχνες, συνήθως, ηχογραφούν τα άλμπουμ τους σε ήχο υψηλής ανάλυσης (24bit/96kHz) στο στούντιο και αφού γίνει το μιξάρισμα, τα κομμάτια συμπιέζονται για CD και download (16bit/44.1kHz). Τα προϊόντα ήχου υψηλής ανάλυσης προσφέρουν ποιότητα ήχου εφάμιλλη με αυτήν των στούντιο ηχογράφησης, έτσι οι ακροατές βρίσκονται πιο κοντά στην αρχική ηχογράφηση και κατά συνέπεια, στον αρχικό ήχο, όπως ακριβώς θα επιθυμούσε και ο καλλιτέχνης.
Την ίδια στιγμή, ο πανευρωπαϊκός πάροχος μουσικής Qobuz, που εξειδικεύεται σε ήχο υψηλής ανάλυσης, ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2014, οι πωλήσεις των κομματιών και των άλμπουμ σε φορμά ήχου υψηλής ανάλυσης ξεπέρασαν αυτές των downloads με χαμηλότερη ανάλυση, για πρώτη φορά. Οι συνολικές πωλήσεις με ήχο υψηλής ανάλυσης έφτασαν το 53% των συνολικών downloads, σε σχέση με το 11% που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2014.
Αυτό οφείλεται και στη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κομματιών σε ήχο υψηλής ανάλυσης, αφού το σύνολο των άλμπουμ αυξήθηκε από τα 1.500 το 2013, στα 26.000 σήμερα – με την πλειονότητα των καλλιτεχνών να κάνουν re-mastering των παλιών τους δουλειών, ώστε να διατίθενται και αυτά στα συγκεκριμένα φορμά, ενώ τα νέα άλμπουμ κυκλοφορούν εξ αρχής σε ήχο υψηλής ανάλυσης.
Στα σχόλια που δίνονται στη δημοσιότητα μαζί με την έρευνα των Sony και Qobuz, περιλαμβάνουν δηλώσεις του Tom Smith, από την Indie rock μπάντα Editors, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε ήχο υψηλής ανάλυσης, στις 19 Νοεμβρίου. Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται τα, «In this light and on this evening» και «The weight of your love». Ο Tom Smith, λοιπόν, δηλώνει χαρούμενος που οι θαυμαστές των Editors θα μπορούν να βρεθούν πιο κοντά στη μουσική τους, όπως ακριβώς ηχογραφήθηκε: «Πιστεύω ότι είναι υπέροχο που υπάρχει αυτή η ευκαιρία να ακούνε, όσοι θαυμαστές μας θέλουν, μουσική σε μεγαλύτερο βάθος. Κι αυτό είναι κάτι πολύ καλό, να ξέρω, δηλαδή, ως μουσικός, ότι οι ακροατές μπορούν, αν θέλουν, να πάνε πιο βαθιά στα ηχητικά των ηχογραφήσεών μου. Ο ήχος υψηλής ανάλυσης προσφέρει στον ακροατή την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά στη στιγμή της ηχογράφησης, δηλαδή πιο κοντά στο όραμα του καλλιτέχνη, από ότι παλαιότερα».
Ο Alberto Ayala, Διευθυντής στο τμήμα Vision and Sound στη Sony Europe δήλωσε: «Οι συνήθειες των καταναλωτών αλλάζουν, με τη "γενιά των λιστών αναπαραγωγής" να δημιουργεί τη δική της ακουστική εμπειρία. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι ο ήχος σε ποιότητα εφάμιλλη του στούντιο ηχογράφησης, μπορεί να είναι το κλειδί που θα επηρεάσει στην αναθεώρηση αυτής της τάσης, αφού το 84% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να ακούνε ολόκληρα άλμπουμ, εάν θα μπορούσαν να τα ακούνε σε ήχο υψηλής ανάλυσης, έτσι όπως είχε εγγραφεί αρχικά».
«Εμείς στη Sony κυκλοφορούμε τα τελευταίας γενιάς προϊόντα ήχου υψηλής ανάλυσης στην αγορά για να απολαμβάνουν οι καταναλωτές μουσική στην αρχική βέλτιστη ποιότητα. Πιστεύουμε ότι το άλμπουμ (σ.σ. ως προϊόν) πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τις επόμενες γενιές και ευελπιστούμε ότι ο ήχος υψηλής ανάλυσης θα συμβάλει σε αυτόν το στόχο».
Η Sony, μια από τις πρώτες εταιρείες που δημιούργησαν προϊόντα ήχου υψηλής ανάλυσης για καταναλωτές, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια σειρά ακουστικών και ένα καινούργιο Walkman, τα οποία παράγουν ήχο στην ποιότητα που θα ήθελε ο δημιουργός του.
Η μικρή και ελαφριά ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής ήχου υψηλής ανάλυσης, το Walkman NWZ-A15, ταξιδεύει τους μουσικόφιλους σε έναν κόσμο ρεαλιστικού και λεπτομερούς ήχου και διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα που αρέσουν στους φίλους της μουσικής στις φορητές συσκευές αναπαραγωγής ήχου. Τα ακουστικά MDR-1ADACπεριλαμβάνουν ενσωματωμένο ενισχυτή και USB DAC. Το αποτέλεσμα είναι βελτιωμένος ήχος.

MUSIC, SOUNDS